Хотелот Истатов, не е само хотел.

Претстаува вистинска легенда која датира повеке децении. Како обичен младич кој прераснува во човек од респект, позвање и впечатливост… Благо Истатов, човекот кој покажа и докажа како вољата и упорноста во изградување на својата цел го прави она вистинското.

 

Роден во далечната 1947 година и запишувањето на своето 1во оделение во 1962 година тој всушност го прави првиот чекор во својата кариера. Љубовта кон фудбалот примитвно заедно со неговите другари започнува од маалскиот фудбал, а со тоа и остварување на неговиот сон “облекување на дресот од својата омилена БЕЛАСИЦА“. Со своите врсници – во младинскиот состав на Беласица, Благој го освојува фудбалскиот куп на Македонија каде со големи резултати успеваат да победат голем број на фудбалски клубови во Македонија.

Набргу од младинската екипа Благој прави трансфер во првата (кадетска) екипа на Беласица каде влегува како замена на неговиот постар и по искусен колега Коце каде од водечки резултат Беласица е во ризик од пораз во тековниот натпревар. Но на крај се завршува со израмнет резултат. За време на израмнувањето Благој ја брани бојата на Беласица, но како млад и не искусен неговите противници успеваат да го совладат. Но упорноста му дава на Благој постојана вољја каде успехот од ден на ден станува се поголем, Благој се бара низ повеке македонски тимови каде успехот со помош на него е неминовен. Прилепчани секогаш ке го паметат Благој кој ја спаси нивната “Победа“ .

Благој почнува да котира на листите на трансфери во бивша Југославија, каде успева да го облече бело-црниот дрес на тогашен ПАРТИЗАН.

Успехот не застанува овде, многу малку од народот е запознаен со најголемиот трансфер на Благој во холандиски УТРЕХТ, каде ги брани клубските бои како резервен голман на големиот европски клуб. Холанѓани ке го паметат по големите одбрани со големите тогашни клубови ФК Амстердам Феенорд .

Историјата за овој човек е многу голема за тоа датираат и безбројните натписи во дневните печатени медиуми, сето тоа добро сочувано и објавено во холот на својот хотел кој го носи неговото презиме ИСТАТОВ.

Повелете фудбалскиот дух е бил , е и ке биде присутен во фамилијата ИСТАТОВИ .